Jak szybko rozmrozić mięso? – Najlepsze sposoby!

jak rozmrozić mięso

Mięso w naszej kuchni zajmuje szczególne miejsce – mimo że w dzisiejszych czasach coraz więcej osób ogranicza jego spożywanie, to i tak większość społeczeństwa go sobie nie odmawia, przynajmniej od czasu do czasu. Zdecydowanie jedną z bezpieczniejszych metod przechowywania mięsa jest mrożenie, ale przed dalszym użyciem porcję należy rozmrozić. Jak szybko rozmrozić mięso by było ono zdrowe i smaczne?

Jak prawidłowo powinno się rozmrażać mięso?

Najlepszy sposób rozmrażania mięsa zdecydowanie nie jest szybki. Porcję należy umieścić w zimnej wodzie, a całość włożyć do lodówki. W ten sposób mięso rozmrażać się będzie przynajmniej kilka godzin. W przypadku mięsa mielonego albo bardzo delikatnego rozmrażaną porcję warto wcześniej włożyć do czystego woreczka foliowego, dzięki czemu nie rozmoknie. Oczywiście istnieją też inne, szybsze sposoby rozmrażania. Zawsze najważniejsze jest jednak jedno – każde mięso powinno być rozmrożone w sposób bezpieczny!

Dlaczego to takie ważne?

Zanim mięso trafi do naszej zamrażarki, przebywa długą drogę. Z masarni transportowane jest do dużych magazynów, a stamtąd przez sieci dystrybucyjne do sklepów. W sklepowej lodówce może spędzić mniej albo więcej czasu. Potem wystarczy przywieźć je do domu i zamrozić. Na każdym z wymienionych etapów na mięsie pojawiać się będą różnorodne, czasem szkodliwe, a czasem neutralne drobnoustroje. To zupełnie naturalny proces, którego do końca nie da się w żaden sposób uniknąć. Celem jest sprawienie, żeby bakterie nie namnożyły się w stopniu, który mógłby być niebezpieczny dla człowieka.

Bezpieczeństwo mięsa na różnych etapach dystrybucji

Na każdym etapie – od produkcji w masarni, przez transport i magazynowanie, do sprzedaży w sklepie dba się o to, żeby sprzedawana klientom żywność była bezpieczna. W dzisiejszych czasach istnieje wiele regulacji, które obligują sprzedawców do dostarczania wyłącznie produktów wysokiej jakości. Czy to jednak wystarcza? Doświadczenie każde odpowiedzieć, że nie zawsze. Na każdym z etapów może zdarzyć się coś, co trochę przybliży mięso do stanu, w którym już nie będzie się nadawało do spożycia.

Czy mięso można rozmrozić szybko?

Rozmrażanie mięsa w lodówce jest bezpieczne, bo niska temperatura zapobiega namnażaniu się bakterii. Ma jednak dużą wadę – strasznie długo trwa, a czasem możemy potrzebować rozmrozić coś na obiad w krótkim czasie. Mięso można rozmrozić też poza lodówką. Trzeba tylko zadbać o to, żeby zrobić to szybko. Dobra wiadomość jest taka, że jak najbardziej jest to możliwe.

Jak szybko rozmrozić mięso? Najlepsze metody

Teraz kiedy już wiemy, dlaczego właściwe rozmrażanie mięsa jest takie ważne, możemy odpowiedzieć sobie na najważniejsze pytanie. Jak szybko rozmrozić mięso? Istnieją dwie główne, bezpieczne metody szybkiego rozmrażania:

  • w letniej wodzie
  • w mikrofalówce

Szybkie rozmrażanie mięsa letniej wodzie

Metoda rozmrażania mięsa w wodzie jest bardzo prosta. Tak samo, jak w przypadku rozmrażania w lodówce, mięso umieszczamy w naczyniu luzem, albo w woreczku w zależności od rodzaju. Naczynie z mięsem należy wypełnić letnią, a maksymalnie lekko ciepłą wodą. Wodę trzeba wymienić co 15-30 minut.

Czego nigdy nie robić?

Woda nie powinna być zbyt ciepła, bo mięso rozmrażać się będzie nierównomiernie, co sprzyja namnażaniu bakterii. Nigdy nie powinno się rozmrażać mięso w wodzie gorącej, ponieważ nie dość, że może okazać się to niebezpieczne, to jeszcze zmienia smak i strukturę mięsa, a dodatkowo z plastiku, z którego wykonany jest woreczek, mogą wydzielić się szkodliwe dla zdrowia substancje.

Szybkie rozmrażanie mięsa w mikrofalówce

Wiele mikrofalówek ma funkcję defrost, która służy do rozmrażania mięsa. Rozmrażaną sztukę trzeba koniecznie wyjąć z opakowania i umieścić w naczyniu, które może być używane w mikrofalówkach. Czas potrzebny do rozmrożenia mięsa w ten sposób uzależniony jest od wielkości porcji i modelu kuchenki mikrofalowej.

Jak nie należy rozmrażać mięsa w mikrofalówce?

Mięso powinno być rozmrażane w mikrofalówce tylko i wyłącznie wtedy, kiedy ma ona funkcję defrost. Jeżeli jej nie ma, to dana mikrofalówka po prostu się do tego nie nadaje, nawet jeżeli ustawimy ją na najmniejszą możliwą moc. Inaczej zewnętrzne warstwy mięsa po prostu upieką się w mikrofali, a środek dalej będzie surowy.

Jak nigdy nie rozmrażać mięsa?

Nie powinno się rozmrażać mięsa przez pozostawienie go w ciepłej albo letniej wodzie na kilka godzin bez wymieniania jej. Jest to szybka droga do namnożenia się szkodliwych bakterii. Zdecydowanie najgorszym sposobem jest jednak rozmrażanie mięsa przez pozostawienie go na wierzchu w temperaturze pokojowej na długi czas. Już w ciągu kilku godzin mogą się w nim rozwinąć niebezpieczne mikroorganizmy. Warto przy tym pamiętać, że szkodliwe mięso może dalej pachnieć i smakować dobrze, a mimo wszystko spowodować zatrucie pokarmowe, którego przecież każdy wolałby uniknąć.

Czy szybkie rozmrażanie mięsa zmienia jego smak?

Na koniec warto odpowiedzieć sobie na pytanie o to, czy szybkie rozmrażanie mięsa w jakikolwiek sposób wpływa na jego smak. Tak i nie. Zasadniczo czynnikiem, który wpływa w tym przypadku na smak mięsa, jest samo mrożenie, a nie rozmrażanie. Szybkie rozmrażanie w wodzie nie sprawi, że mięso będzie smakować inaczej niż to, które rozmrozimy w lodówce. Rozmrażanie w mikrofalówce wpływa z kolei na smak w stopniu na tyle małym, że większość ludzi w ogóle tego nie odczuje.