Czy można jeść jajka przy biegunce — specyfika spożywania produktu

czy można jeść jajka przy biegunce

O potrzebie ścisłej diety w zaburzeniach jelitowych pacjentom często przypominają gastroenterolodzy. Nie wszyscy jednak wiedzą, czy można jeść jajka przy biegunce. Jeśli danie z jajka zostanie przygotowane prawidłowo, taka potrawa przyniesie same korzyści po zjedzeniu. Najważniejsze jest uwzględnienie ogólnego stanu pacjenta i ewentualnych przeciwwskazań.

Czy można jeść jajka przy biegunce?

Często zaleca się spożywanie jaj w przypadku biegunki, zwłaszcza jeśli towarzyszy jej znaczna utrata płynów.

Jajka można jeść w następujących postaciach:

Za najbardziej przydatne uważa się jaja przepiórcze i kurze.

Produkt nie powinien być jednak stosowany w przypadku biegunki spowodowanej nietolerancją pokarmową lub chorobą zakaźną.

W każdym indywidualnym przypadku nie można udzielić jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, czy można jeść jajka przy biegunce. Celowość włączenia jaj do diety podczas biegunki lepiej skonsultować ze specjalistą.

Stół dietetyczny — Czy można jeść jajka przy biegunce?

Ten system żywieniowy ma na celu leczenie różnych chorób jelit, którym towarzyszy silna biegunka. W tym przypadku organizmowi dostarczane są wszystkie niezbędne składniki odżywcze wraz z ograniczeniem procesów zapalnych, odkładania i fermentacji.

Główny nacisk w diecie położony jest na ograniczenie tłuszczów i węglowodanów oraz zwiększenie spożywanych białek. Z diety wyklucza się pokarmy, które mają działanie mechaniczne, chemiczne lub termiczne. Dozwolone są natomiast posiłki o konsystencji płynnej i półpłynnej, dobrze przecierane, gotowane na parze lub z wodą, w ciepłej postaci.

Lista dopuszczalnych pokarmów obejmuje:

  • Śluzowaty odwar z grysu ryżowego;
  • Kaszki z gryki, ryżu, płatków owsianych i kaszy manny;
  • Bułka pszenna;
  • Chude mięso gotowane — cielęcina, królik, indyk;
  • Jajka na twardo lub omlet gotowany na parze
  • Banany;
  • Zupy na wtórnym wywarze;
  • Buliony i przeciery warzywne;
  • Pigwa, gruszka i kisiel jagodowy;
  • Słaba herbata, napary ziołowe, kompoty z suszonych owoców.

Pokarmy, których nie warto spożywać:

  • Pokarmy tłuste, pikantne, wędzone;
  • Śmieciowe jedzenie i jedzenie w puszkach;
  • Tłuste mięso i ryby;
  • Świeże owoce i warzywa;
  • Majonez i przyprawy;
  • Kawa i słodycze;
  • Jajka sadzone;
  • Żytni i świeży biały chleb.

Czy można jeść jajka przy biegunce — Jakie są korzyści z jaj?

Jajka są bardzo przydatnym i pożywnym pokarmem przy odwodnieniu, które rozwija się wraz z biegunką. Produkt zawiera mikro i makroelementy (wapń, fosfor, potas, sód) oraz witaminy i uzupełnia organizm płynem.

W stu gramach ugotowanej, usmażonej lub surowej postaci znajduje się ponad 130 kilokalorii. Ponadto, jeśli będziesz jeść umiarkowaną ilość jaj, przyczyni się to do produkcji zdrowego cholesterolu.

Kolejną korzystną właściwością jest zdolność do regeneracji błony śluzowej jelit dzięki otaczającemu działaniu lizozymu zawartego w jajkach.

Produkt pomaga również organizmowi w walce z patogenami.

Czy można jeść jajka przy biegunce — Cechy przetwarzania i konsumpcji

Przy zaburzeniach jelitowych zaleca się prawidłowy dobór i gotowanie jaj. Wskazane jest, aby w diecie stosować jedynie domowe jajka. Lepiej jest wziąć jajka przepiórcze lub kurze.

Gotowane białka jaj są uważane za najbardziej przydatne do spożycia. Żółtko ma w swoim składzie cholesterol i tłuszcze.

Zasady doboru i przygotowania jaj:

  • Ważne jest, aby dać pierwszeństwo produktowi, którego skorupa jest wolna od pęknięć i odchodów.
  • Jaja muszą być dobrze umyte.
  • Jajka muszą być długo gotowane.
  • Dorosły człowiek może zjeść nie więcej niż cztery jajka dziennie, co jest normą.
  • Nie należy spożywać jaj, jeśli są one przeciwwskazane.

Z zastrzeżeniem tych zaleceń produkt ten nie będzie niebezpieczny i przyniesie jedynie korzyści zdrowotne.

Jaja przepiórcze

Jaja przepiórcze są uważane za najbardziej pomocne, ponieważ zawierają wiele substancji, których potrzebuje organizm. W terapiach alternatywnych zaleca się picie ich nawet na surowo w celu leczenia i zapobiegania różnym chorobom.

Przy biegunce można ich spożywać na surowo lub ugotować.

Jedzenie jaj na surowo

Produkt w postaci surowej chroni ściany jelit przed stanami zapalnymi i podrażnieniami. Dodatkowo są dobrze przyswajalny i ma bogaty skład. Składniki odżywcze nie są tracone podczas obróbki cieplnej i są wchłaniane do organizmu. Dlatego zaleca się picie surowych jaj przy biegunce.

Istnieją również ludowe przepisy terapeutyczne na biegunkę, gdzie zaleca się picie białka z kilkoma kroplami jodu. Taki środek ma nie tylko właściwości otulające, ale i antyseptyczne.

Należy jednak pamiętać, że spożywanie składnika, który nie został poddany obróbce termicznej, zwiększa ryzyko zakażenia salmonellozą. Należy więc mieć 100% pewność co do pochodzenia jaj i tego, że są one wolne od patogenu.

Jajka podczas biegunki u dzieci

Dzieciom nie wolno jeść potraw z surowym białkiem i żółtkiem, więc mogą zjeść jajko ugotowane na twardo. Do menu można włączyć również omlety na parze.

Najlepiej, aby w diecie dominowało białko. Dzieci mogą jeść żółtko dopiero po zakończeniu biegunki i poprawie stanu zdrowia.