Stopnie wysmażenia steka – co należy wiedzieć na ten temat?

poziomy - stopnie wysmażenia steka

Jakie są stopnie wysmażenia steka? Takie pytanie można usłyszeć wśród osób, które dążą do tego, aby takie mięso przyrządzić w sposób perfekcyjny. No cóż, nie jest to łatwa sztuka. Wielu kucharzy przekonała się już o tym, że mają do czynienia z nie lada zadaniem. Nie oznacza to jednak faktu porzucenia prób wysmażenia mięsa w sposób prawidłowy. Wystarczy tylko zastosować się do odpowiednich wskazówek, aby przekonać się, że można zostać prawdziwym mistrzem kulinarnym.

Stopnie wysmażenia steka

Kucharze wyszczególniają sześć podstawowych stopni wysmażenia, poczynając od od najbardziej krwistego do najbardziej wysmażonego. Oto one:

  • blue – jest to najbardziej krwisty stek, dlatego nie każdemu przypaść może do gustu. Smaży się go zaledwie po kilkadziesiąt sekund z każdej strony. Ten czas wystarczy na to, aby mięso w prawidłowy sposób ścięło się na zewnątrz. W środku pozostanie jednak surowe, o mocno intensywnym kolorze czerwonym. Ciekawostką jest to, skąd wzięła się nazwa dla określenia stopnia tego wysmażenia. Otóż stek ten, po wylądowaniu na talerzu i naciśnięciu na niego palcem, przybiera lekko niebieski kolor. Jeżeli nie, to całkiem możliwe, że ma się do czynienia z kolejnym stopniem wysmażenia mięsa.
  • rare – również zaliczany do steków krwistych. Ma się już jednak do czynienia z nieco większym stopniem wysmażenia. Jednak można zauważyć, że mięso w środku nadal jest mocno czerwone. Szacuje się, że jest to ok. 75% mięsa.
  • medium rare – stek średnio krwisty. Dotykając go, można się przekonać, że ma się do czynienia z miękkim mięsem. To „jedyne” 50% czerwonego mięsa w środku. Aby sprawdzić, czy otrzymało się stek o takim poziomie wysmażenia, po zdjęciu z patelni, mięso należy nacisnąć. W tym momencie powinny z niego wycieknąć czerwone soki.
  • medium – stek średnio wysmażony. 25% mięsa jest w barwie czerwonej. Reszta to już lekki, różowy kolor. Na tym etapie mówi się, że nie ma się już do czynienia z mięsem krwistym. Chociaż mięso nadal jest soczyste. Zawdzięcza się to sokom, które powinny wypłynąć z mięsa w kolorze różowym.
  • medium well – stek dobrze wysmażony. Kolor tego steka jest lekko brunatny. Białka mięsa są już wyraźnie ścięte. Mięso wydawać się może twarde, ale po zjedzeniu można stwierdzić, że nadal jest bardzo elastyczne.
  • well done – stek mocno wysmażony. Białko jest w 100% ścięte. Sam stek jest w kolorze brunatnym lub nawet szarawym.

Stopnie wysmażenia steka – o czym nie można zapomnieć?

Każdy kucharz powinien dokładnie zapoznać się z informacjami odnoszącymi się do poszczególnych stopni wysmażenia mięsa. W szczególności, jeżeli planuje pracę w restauracji. Nie raz i nie dwa będzie można spotkać się z klientami, którzy stwierdzą, że ich stek nie jest przyrządzony w sposób, który oczekiwali. Mięso wylądować może w koszu. Są osoby, które są dość mocno przewrażliwione w tym właśnie temacie. O jakich zasadach nie można zapomnieć podczas przyrządzania steku?

Po pierwsze – nie można solić mięsa. Sól jest w stanie wyciągnąć wodę z mięsa. Przez to stek straci na miękkości. Nie będzie już tak delikatne. Po drugie – obróbka termiczna (jakakolwiek!)powinna następować dopiero po osiągnięciu temperatury pokojowej. Nie ma co zaczynać smażenia, kiedy mięso dopiero wyciągnie się z lodówki. Każdy kucharz powinien pamiętać o tym, aby mięso wyciągnąć odpowiednio wcześniej, dzięki czemu później nie trzeba będzie zwlekać ze smażeniem. Czwarte – smażenie powinno odbywać się na odpowiednio rozgrzanej patelni lub ruszcie. Nie ma co kłaść mięsa na patelnie pod którą dopiero zatlił się ogień. W ten sposób już na wstępie można zniweczyć swoją pracę. Temperatura musi być odpowiednio wysoka, aby móc osiągnąć pożądany efekt i odpowiedni stopień wysmażenia.

Zabronione jest przekłuwanie mięsa szpikulcem. Niektórzy robią tego, świadomie doprowadzając do utraty soków. Jak było wspomniane we wcześniejszym akapicie, w niektórych przypadkach ich obecność jest wskazana, dlatego nie można do tego doprowadzić. Należy również zapamiętać, że do smażenia steków najlepiej sprawdza się:

  • wołowy łój,
  • klarowane masło,
  • smalec.

Jak podawać stek?

Wszystko zależy od indywidualnych preferencji smakowych. W gustownych lokalach jest to mięso, które na ogól podawane jest indywidualnie, bez żadnych dodatków. Wszystko przez to, że ma się do czynienia ze sporą sztuką mięsa, która jest naprawdę sycąca. A jak podaje się stek w domu? Można pokusić się o dowolne kombinacje. Może to być jedynie samo mięso. Równie dobrze można zdecydować się na tradycyjne ziemniaki lub nowoczesne frytki. Warto pomyśleć o tym, aby do mięsa dopasować surówkę, np. ze świeżej sałaty i kiełków. Takie dodatki pozostają już kwestią indywidualną.

Warto pokusić się o to, aby chociaż raz w życiu spróbować steka. Może warto pomyśleć o tym, aby takie mięso przygotować z grilla? Każdy domownik chyba ucieszy się, że będzie miał okazje go spróbować. Aczkolwiek, warto upewnić się odnośnie tego, który stopień wysmażenia im najbardziej odpowiada.