Czego nie lubi chora wątroba – produkty, które lepiej wyeliminować

wątroba

Wątroba  odpowiada za wiele procesów kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jej uszkodzenie, stłuszczenie lub stan zapalny stanowić może przyczynę wielu poważnych schorzeń. Czego nie lubi chora wątroba?  W jaki sposób wspierać regenerację wątroby  i czego unikać, aby dodatkowo nie pogorszyć jej stanu?

Chora wątroba – jakie mogą być przyczyny?

Wątroba jest największym gruczołem w ciele człowieka. W organizmie odpowiada za:

  • metabolizm cukrów, tłuszczów i białek;
  • detoksykację (usuwanie nagromadzonych w organizmie toksyn);
  • filtrację krwi;
  • magazynowanie glikogenu oraz witamin i pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Uszkodzenie wątroby, niezależnie od mechanizmu jego powstania, przekłada się bezpośrednio na ogólny stan zdrowia. Tym, czego nie lubi wątroba i co często prowadzi do stanów zapalnych narządu, stłuszczenia, a także encefalopatii wątrobowych mogą być:

  • wirusowe zapalenie wątroby typu B lub C;
  • nadmierne regularne spożywanie alkoholu;
  • zażywanie środków o działaniu toksycznym (palenie tytoniu, zażywanie środków psychoaktywnych);
  • przewlekłe choroby autoimmunologiczne (np. autoimmunologiczne zapalenie wątroby);
  • przyjmowanie leków o działaniu hepatoksycznym (tzn. mogącym prowadzić do uszkodzenia wątroby lub upośledzenia jej funkcji);
  • nieprawidłowa dieta, obfitująca w tłuszcze i żywność wysokoprzetworzoną.

Czego nie lubi chora wątroba i co lepiej wyeliminować z diety

Pierwszą odpowiedzią na pytanie o to, czego nie lubi chora wątroba, jaka przychodzi na myśl większości osób jest alkohol. I faktycznie, w przypadku jakichkolwiek problemów z funkcjonowaniem wątroby, niezbędne jest całkowite odstawienie alkoholu. Chora wątroba nie lubi również  toksyn  dostających się do krwioobiegu podczas palenia papierosów oraz nadmiernego, niekontrolowanego przyjmowania leków (np. przeciwbólowych, dostępnych bez recepty). Z czego jeszcze należy zrezygnować?

Chociaż nie ma jednej uniwersalnej diety wątrobowej, odpowiedniej we wszystkich rodzajach problemów, to jednak są pewne ogólne zalecenia. Do najważniejszych należy:

  1. Wprowadzenie diety lekko strawnej, o obniżonej zawartości tłuszczu.
  2. Spożywanie 4 lub 5 posiłków dziennie, w regularnych porach.
  3. Dostosowanie kaloryczności diety do indywidulanego zapotrzebowania energetycznego (w przypadku osób otyłych, powinna to być dieta redukcyjna).
  4. Wybieranie wyłącznie świeżych produktów żywnościowych o wysokiej jakości.
  5. Rezygnacja z potraw tłustych, smażonych i żywności wysoko przetworzonej.
  6. Rezygnacja z potraw ciężkostrawnych i wzdymających.

Czego nie lubi chora wątroba  przy stłuszczeniu, encefalopatii i stanie zapalnym

W przypadku stłuszczenia wątroby oraz stanu zapalnego narządu istotne jest przestrzeganie lekkostrawnej diety, o normalnej ilości białka  oraz zdecydowanie obniżonej zawartości tłuszczu. W przypadku stłuszczonej wątroby zawartość błonnika w diecie może zostać utrzymana na zwykłym poziomie, jednak jeśli pacjent cierpli na zapalenie wątroby, wprowadza się dietę niskobłonnikową. Podwyższona ilość błonnika pokarbowanego w takim wypadku może bowiem prowadzić do wzdęć.

Czego nie lubi chora wątroba w encefalopatii?

Występowanie encefalopatii wątrobowej wymaga wprowadzenia zupełnie odmiennej diety. Encefalopatia jest stanem, w którym  w konsekwencji wcześniejszego uszkodzenia narządu, procesy metaboliczne, zwłaszcza dotyczące białek, są zaburzone. W przypadku nieprawidłowej diety, wątroba wytwarza toksyny, zamiast je z organizmu usuwać. Przy encefalopatii konieczne jest wprowadzenie diety niskobiałkowej, niskotłuszczowej i o obniżonej zawartości błonnika. Jest to dieta bardzo restrykcyjna, dlatego powinna być prowadzona pod nadzorem i zgodnie z zaleceniami lekarza.

Czego nie lubi chora wątroba – przykładowe produkty

Chora wątroba zwykle bardzo źle znosi duże ilości tłuszczu, warzyw wzdymających, ale także ostrych przypraw i używek.  Z diety wyeliminować należy:

  • tłuszcze nasycone pochodzenia zwierzęcego, tłuszcze trans (np. obecne w margarynach, oleju palmowym);
  • tłuste mięsa i wędliny, podroby, konserwy mięsne;
  • żywność wysokoprzetworzoną, zawierającą duże ilości cukru i tłuszczu; gotowe wyroby cukiernicze i piekarnicze;
  • warzywa wzdymające, takie jak kapusta, cebula, warzywa strączkowe;
  • grzyby;
  • owoce pestkowe, takie jak śliwki, czereśnie;
  • ostre przyprawy;
  • mocną kawę i czarną herbatę (najlepiej zastąpić ja naparem z herbaty zielonej).

Eliminując z diety to, czego nie lubi wątroba, można znacząco poprawić jej stan. Komórki wątrobowe – hepatocyty – wykazują duże zdolności regeneracyjne. Unikanie substancji o działaniu toksycznym  i spożywając regularnie lekkostrawne posiłki, dopasowane do rodzaju schorzenia, można poprawić efektywność funkcjonowania wątroby. Warto skorzystać również z mieszanek ziołowych, zawierających mniszek lekarski, ostropest plamisty, kurkumę bądź korzeń czarnej rzepy. Zawarte w nich substancje aktywne skutecznie równoważą to, czego nie lubi chora wątroba.