Ile kalorii ma kiełbasa śląska i co można z niej przyrządzić?

kiełbasa śląska

Polacy uwielbiają mięso i wędliny, a szczególnie kiełbasę. Jest to produkt, który można zjeść na surowo, z grilla lub zapiec w różnego rodzaju daniach. Na szczególną uwagę zasługuje kiełbasa śląska, która jest jedną z chętniej kupowanych. Kiełbasa śląska kcal ile ma? Co można przyrządzić z kiełbasy i jakie są rodzaje?

Kiełbasa śląska w codziennym menu

Coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co je i ile dany produkt ma kalorii. Z tego względu w Internecie można znaleźć wiele kalkulatorów kalorii, które pomagają zachować smukłą sylwetkę i sporządzić odpowiednio dobrane do potrzeb menu. Niestety kiełbasa kcal ma dość sporo, gdyż zawiera dużo tłuszczu. Zapewne wszystkie osoby, które są na diecie, od razu wykluczą ten produkt z jadłospisu, ale nie trzeba tego robić. Wystarczy jeść regularnie i mniejsze porcje, a wówczas nie trzeba rezygnować z ulubionych potraw i produktów. Takim jest dla wielu przecież kiełbasa. Ciężko jest sobie przede wszystkim wyobrazić sezon grillowy bez kiełbasy!

Co zawiera kiełbasa?

W sklepach mięsnych można znaleźć wiele gatunków kiełbas. Każda z nich ma inne składniki, a więc i różnią się one między sobą kalorycznością. Najważniejsze jest czytanie etykiet i sprawdzanie składu. W niektórych produktach mogą znajdować się szkodliwe dodatki, które spożywane w zbyt dużej ilości mogą powodować różne problemy zdrowotne. Na etykiecie jest też napisane zawsze, ile kcal ma kiełbasa. Jeśli chodzi o kiełbasę śląską, to zawiera ona mięso w postaci rozdrobnionej wraz z podrobami. Dodatkowo są także przyprawy w zależności od producenta czy smaku. Na pewno w kiełbasie obowiązkowo znajduje się sól, a całość jest w osłonie jelitowej lub wykonanej z celulozy.

Jakie rodzaje kiełbas można wyróżnić?

Na rynku mięsnym znajduje się wiele gatunków kiełbas. Jedne smakują wyśmienicie na kanapce, a inne idealnie nadają się do grillowania. Wśród najpopularniejszych gatunków można wyróżnić kiełbasy:
– wędzone,
– surowe,
– parzone,
– suche,
– dojrzewające,
– pieczone,
– niepieczone.
Najczęściej Polacy sięgają po kiełbasę śląską wędzoną, która doskonale nadaje się do wielu dań, a przy okazji jest też smaczna.

Jak wybrać dobrą kiełbasę?

Na pewno przed zakupem kiełbasy, należy bezwzględnie przeczytać skład. Niestety wielu producentów dodaje wypełniacze, które nie tylko wpływają na smak, ale i kaloryczność kiełbasy. Wśród składników, których nie powinno być w kiełbasie, można znaleźć:
– błonnik pszenny,
– wodę,
– białka wieprzowe,
– skrobię ziemniaczaną.
Najważniejsze jest wybranie kiełbasy, która zawiera największą ilość mięsa. Kiełbasy dostępne w sklepach mają zawartość mięsa, począwszy od 68% do 100%. Nie trzeba nikomu mówić, że najlepszym wyborem jest kiełbasa wyprodukowana w 100% z mięsa, która zawiera przyprawy i dodatkowe substancje wpływające na trwałość i smak.

Kiełbasa śląska kcal

W zależności od producenta jedna kiełbasa może ważyć mniej więcej 85 g. Kiełbasa o takiej wadze ma 179 kcal. Oczywiście wszystko zależy od tego, jaki jest skład produktu. Kiełbasa kalorie w 100 g może mieć w zależności o gatunku od 210 do nawet 300. Kiełbasa swojska kcal ma nieco więcej niż śląska, bo ponad 220. Kiełbasa wędzona ma ponad 300 kcal. Kiełbasa parzona ma przybliżoną liczbę kalorii do kiełbasy swojskiej.

Kiełbasa śląska wartości odżywcze

Nie tylko kalorie są ważne w przypadku kontrolowania wagi i wartości odżywczych. Należy także uwzględnić zawartość innych składników, które powinno się sprawdzać, aby zachować piękną i smukłą sylwetkę. Jeśli chodzi o najpopularniejsze wartości, to najczęściej na etykiecie opakowania kiełbasy śląskiej, znajduje się też informacja o białku, którego w 100 g jest ponad 18 g. Zakładając, że człowiek ważący 50 kg może dziennie zjeść 100 g białka, to można sobie pozwolić na przyjemność zjedzenia kiełbasy śląskiej. Jednak białko to nie wszystko. Kiełbasa jest tłusta i zawiera ponad 15 g tłuszczu w 100 g. W tym przypadku nie jest to też tragedia, bo dziennie można zjeść około 1,5 g tłuszczu na kilogram masy ciała. Warto przy okazji wspomnieć, że w kiełbasie śląskiej nie ma cukrów, błonnika i węglowodanów. Dobrze jest też zwrócić uwagę na kwasy tłuszczowe, których w 100 g jest 5,4 g. W tym przypadku osoby z nadmiarowymi kilogramami lub problemami zdrowotnymi powinny uważać i kontrolować spożycie kiełbasy i innych produktów mięsnych. Dziennie zaleca się nieprzekraczania dawki 20 g tłuszczów nasyconych. W kiełbasie jest też sól, której można znaleźć 2,2 g na 100 g produktu.

Kiełbasa z grilla

kiełbaska śląska z grillaPolacy uwielbiają grillować i jak tylko robi się ciepło, to można na ogródkach działkowych zauważyć wszędzie unoszący się dymek i poczuć smak grillowanej kiełbasy. Nikt zapewne nie wyobraża sobie majówki bez kiełbasy z grilla no, chyba że ktoś jest wegetarianinem lub weganinem. Na grilla nadają się różne gatunki kiełbas, ale wśród najpopularniejszych znajduje się kiełbasa śląska. Kiełbasa śląska z grilla kalorie są liczone przede wszystkim przez panie, które dbają o linię. Panowie najczęściej nie przejmują się takimi informacjami, a jedynie delektują się smakiem i zapachem grillowanej kiełbasy.

Kiełbasa z grilla — kalorie

Ile kalorii ma kiełbasa z grilla? Wszystko zależy oczywiście od gatunku. Najlepiej jest znów sprawdzić kalorie kiełbasy śląskiej, gdyż będzie to najlepsze porównanie. Wszystkie dane są przedstawione na przykładzie kiełbasy, która waży 100 g. Kiełbasa śląska z grilla ma 201 kcal. Jest to zatem jedynie trochę więcej niż w przypadku kiełbasy surowej, jednak smak i zapach są nieporównywalne.

Kiełbasa z grilla — wartości odżywcze

W przypadku grillowanej kiełbasy warto także zapoznać się z wartościami odżywczymi. Jeśli chodzi o białko, to w kiełbasie z grilla jest go 20,2 g, czyli nieco więcej niż w przypadku kiełbasy surowej. Jeśli chodzi o tłuszcz, to wiadomo, że podczas grilla wytapia się on nieco, a więc w 100 g znajduje się go 13,4 g, czyli o prawie 2 g mniej. Jest to zatem wersja dla osób, które dbają o linię.

Co można przyrządzić z kiełbasy?

Kiełbasa może być przyrządzana na różne sposoby. Wszystko zależy od rodzaju i preferencji smakowych. Oczywiście można ją jeść na surowo. Doskonale smakuje grillowana lub pieczona w piekarniku. Nie wolno zapomnieć, że kiełbasa idealnie nadaje się na ognisko. Jest to też świetny produkt, który można dodać do wielu potraw. Nikt zapewne nie wyobraża sobie lecza bez dodatku kiełbasy skrojonej w kostkę lub w plasterki. Kiełbasę można też pokroić i upiec na patelni z cebulką. To doskonałe danie obiadowe. Jeśli ktoś lubi pizzę swojską, to dodatek kiełbasy jest idealnym rozwiązaniem. Świetnie nadaje się też do sosów czy zup. Kiełbasa doskonale pasuje do fasolki po bretońsku, a także świetnie komponuje się w grochówce.

Szybkie dania z kiełbasy śląskiej

Kiełbasa jest łatwa do przyrządzenia, bo praktycznie już surowa smakuje wyśmienicie. Nie trzeba też sprawdzać cały czas, ile kiełbasa śląska kcal ma, bo przecież raz na jakiś czas można sobie pozwolić na nieco rozpusty. Z kiełbasy można przyrządzić szybkie danie z makaronem. Wystarczy podpiec kiełbasę z cebulą na patelni i na koniec dodać sos pomidorowy. Do tego ugotowany makaron i pyszny obiad gotowy.