Co jeść na zwiększenie laktacji?

Karmienie piersią jest najbardziej korzystne zarówno dla dziecka jak i matki. Jak zatem zadbać o siebie podczas laktacji? Co w przypadku, gdy nasze ciało produkuje zbyt mało mleka? Co można zrobić aby to zmienić? Co jeść na zwiększenie laktacji? Przyczyn skąpej laktacji może być bardzo wiele. Niekoniecznie są one modyfikowalne. Warto jednak zastanowić się nad dietą matki karmiącej. Być może mała zmiana diety przyniesie pożądany efekt. 

Co wpływa na ilość pokarmu w piersiach?

Przyczyn niewystarczającej laktacji może być wiele. Niektóre z nich związane są z przebiegiem porodu, czy też anatomią i fizjologią kobiecego organizmu. Przykładowo utrata krwi powyżej 500 ml podczas porodu lub pozostałości łożyska opóźniają wypełnienie piersi pokarmem. Zazwyczaj mija to po kilku dniach od porodu. Za zmniejszoną laktację odpowiadają także zaburzenia związane z niedorozwojem tkanki gruczołowej u kobiety, występowanie zespołu policystycznych jajników, cukrzycy, chorób tarczycy czy też innych zaburzeń o podłożu hormonalnym. Przedwczesny poród również wpływa na zmniejszoną laktacje. Piersi wówczas nie są jeszcze odpowiednio przygotowane do spełniania swojej roli.

Cechy prawidłowego karmienia

  • karmienie na żądanie,
  • dziecko po karmieniu jest spokojne, ilość stolców i mikcji w normie,
  • dziecko karmione piersią może tyle razy oddawać stolec ile razy było przystawione do piersi,
  • karmienie raz jedną, raz drugą piersią,
  • dziecko efektywnie ssie średnio 15 minut z jednej piersi,
  • dziecko prawidłowo przyrasta na masie.

Korzyści karmienia piersią

dla matki: mniejsze ryzyko depresji poporodowej, szybsza utrata wagi, mniejsze ryzyko raka sutka, jajnika, piersi, mniejsze ryzyko wczesnej menopauzy, cukrzycy, osteoporozy, nadciśnienia i innych chorób układu krążenia

dla dziecka: Dzieci karmione piersią rzadziej chorują na: infekcje układu pokarmowego, moczowego, infekcje dróg oddechowych, choroby serca i naczyń krwionośnych, rzadziej mają biegunkę i alergie

W przyszłości natomiast rzadziej doświadczają astmy , cukrzycy oraz białaczki limfatycznej i szpikowej.

Dieta mamy karmiącej?

Dieta kobiety, która karmi powinna być różnorodna i obfita w pełnowartościowe pokarmy. Racjonalna, zdrowa, ale i urozmaicona. Należy jadać posiłki w regularnych odstępach(4-5 razy dziennie). Za główne źródło energii uważa się dobre węglowodany, czyli kasze, ryż, warzywa, pieczywo razowe. Niech dieta obfituje także w produkty bogate w żelazo, kwas foliowy i magnez. Warto codziennie spożywać produkty mleczne jako źródło wapnia i białka. Niezbędne jest także dostarczanie kwasów omega w postaci ryb morskich. Kobieta karmiąca powinna być dobrze nawodniona(2-3 l płynów dziennie). Nie tylko samą wodę, ale warto także sięgnąć po mleko, świeże soki owocowe i warzywne, czy też naturalne herbatki owocowe. W celu oceny efektywności stosowanej diety warto systematycznie ważyć zarówno matkę jak i dziecko. Jeśli nie obserwuje się wzrostu masy ciała matki, ale za to prawidłowy wzrost ciężaru dziecka dieta to sposób karmienia przynosi pożądany efekt.

Co może zaszkodzić dziecku?

Produkty, które najczęściej uczulają dzieci to jaja, kakao, czekolada, soja, truskawki, orzechy oraz owoce cytrusowe. Podczas karmienia piersią należy bezwzględnie wyeliminować spożywanie alkoholu, mocnej herbaty i kawy, fast foodów, słodkich napojów, czy innego rodzaju przetworzonej żywności.

Co jeść na zwiększenie laktacji?

Poprawa laktacji możliwa jest poprzez leczenie dietetyczne. Mama karmiąca powinna przeanalizować swój dotychczasowy jadłospis i zastanowić się czy dostarcza w pożywieniu cennych składników. Odpowiednia dieta laktacyjna wskazuje się na chude mięso, jaja, nabiał, rośliny strączkowe i tłuste ryby morskie, jako na pokarmy mające pozytywny wpływ na proces laktacji u kobiety. Powinno stawiać się na takie składniki jak: marchew, soczewica, fasola, płatki owsiane, kasza jaglana, jęczmienna i kukurydziana, pestki dyni, migdały, anyż, brązowy ryż. Należy także zwrócić uwagę na to co kobieta dotychczas spożywała i wyeliminować pokarmy smażone i ciężkostrawne, słodzone napoje gazowane, żywność wysokoprzetworzoną. Na pobudzenie laktacji zbawienny wpływ ma także odpowiednie nawodnienie organizmu. W aptekach dostępne są także różnego rodzaju herbatki ziołowe i owocowe, które wzmacniają laktacje. Wyjątkowo mlekopędnie działają napary z kozieradki.

Należy unikać spożywania naparów z szałwii i mięty, które znajdują zastosowanie w przypadku nawału mlecznego w celu zmniejszenia laktacji.

Podsumowanie

Stosowana dieta podczas laktacji ma ogromny wpływ na jej efektywność. Należy jednak pamiętać, że sama dieta to nie wszystko. Przyczyn problemów z laktacją może być bardzo wiele. Mogą być one związane z niewłaściwą techniką karmienia czy też anatomią zarówno budowy gruczołu piersiowego matki jak i jamy ustnej noworodka. Sytuacje stresowe również wpływają negatywnie na ilość i jakość kobiecego pokarmu. Najważniejsze jest aby odpowiednio wcześnie wykrywać nieprawidłowości i je korygować jeśli to możliwe.