Czym jest preinfuzja kawy?

Zastanawiasz się, czy preinfuzja kawy jest konieczna? Na czym dokładnie polega ten proces i kiedy warto go stosować? Dowiedz się, dlaczego warto wykorzystywać tę technikę w trakcie parzenia kawy i ciesz się wyjątkowym smakiem w swojej filiżance!

Preinfuzja kawy – czym jest?

Preinfuzja kawy to proces, w którym na zmieloną kawę aplikuje się niewielką ilość wody o niskiej temperaturze – takie działanie zazwyczaj ma miejsce przed rozpoczęciem właściwego procesu ekstrakcji. Preinfuzję stosuje się głównie w alternatywnych metodach parzenia, takich jak:

  • pour-over (drip),
  • aeropress.

Zalanie zmielonych ziaren odrobiną wody gwarantuje równomierne nasączenie ziaren i lepsze uwalnianie smaku i aromatu kawy. Dzięki preinfuzji wydzielają się specyficzne związki smakowe, których nie można uzyskać w tradycyjnym procesie parzenia kawy. Czy ta technika jest dla każdego? Z pewnością docenią ją bariści i prawdziwi miłośnicy kawy, którym zależy na uzyskaniu wysokiej jakości napoju.

Preinfuzja kawy – czy zawsze jest konieczna?

W trakcie parzenia kawy w ekspresie, kawiarce czy french pressie nie zachodzi etap  preinfuzji. W tych przypadkach zmielona kawa od razu przechodzi pełny proces ekstrakcji, bez wcześniejszego nasączania ziaren wodą o niskiej temperaturze. W efekcie smak i aromat kawy mogą być nieco inne w porównaniu do metod alternatywnych, w których stosuje się preinfuzję. Warto pamiętać, że różne metody parzenia i brak preinfuzji wpływają na smak i aromat kawy. Aby się przekonać, czy ta technika odpowiada Twoim indywidualnym preferencjom, warto spróbować różnych metod parzenia. 

Proces preinfuzji kawy – jak przebiega w poszczególnych urządzeniach?

Aby preinfuzja przyniosła zamierzony efekt i pozytywnie wpłynęła na walory smakowe Twojej kawy, należy odpowiednio ją przeprowadzić. Jak przebiega wstępny proces ekstrakcji w alternatywnych metodach parzenia?

  • Aeropress – na początku dodaj niewielką ilość wody o umiarkowanej temperaturze (około 85°C) do komory aeropressu, w której znajdują się uprzednio zmielone ziarna kawy. Odczekaj kilkanaście sekund, aby kawa dokładnie nasączyła się wodą (preinfuzja). Dodaj pozostałą część wody, która przepłynie przez kawę do drugiej komory urządzenia.
  • Dripper – dolej niewielką ilość wody do świeżo zmielonych ziaren. Odczekaj 30 sekund, nim kawa całkowicie się nasączy. Po zakończeniu preinfuzji równomiernie przelej resztę przegotowanej wody przez kawę. Pamiętaj, że proces ekstrakcji powinien potrwać do momentu uzyskania pożądanego poziomu naparu.

W zależności od metody parzenia czas preinfuzji można dostosować do indywidualnych preferencji smakowych. Pamiętaj, że różne techniki przygotowania ulubionego napoju dają możliwość eksperymentowania i odkrywania ciekawych profili smakowych kawy. Proces preinfuzji jest niezwykle ważny dla osób, które chcą uzyskać wysokiej jakości napar oraz zadowalający smak. Technika preinfuzji  jest dedykowana miłośnikom alternatywnej kawy, którzy świadomie chcą kontrolować każdy etap ekstrakcji. Warto zaopatrzyć się w dobrej jakości zestaw, dzięki któremu łatwo przygotujesz napój. Sklep Cafe Silesia oferuje akcesoria, dzięki którym poczujesz się jak prawdziwy barista.