Cytryny to przede wszystkim znane źródło witaminy C. Często uznawane są również za skuteczny i naturalny środek na wzmocnienie odporności. Mają również wiele innych właściwości i z powodzeniem mogą np. łagodzić sezonowe infekcje, czy pobudzać procesy trawienne. Istnieje jednak wiele opinii na temat działania cytryn na nasz organizm, głównie ze względu na ich kwaśny smak. Nasuwa się zatem pytanie, czy cytryna zakwasza organizm?
Cytryna i jej wpływ na nasze zdrowie
Cytryny są znane i cenione od dawna, głównie ze względu na wiele korzystnych właściwości dla naszego organizmu. Przede wszystkim są jednym z głównych źródeł witaminy C, która niezbędna jest dla prawidłowego działania układu odpornościowego. Ponadto, cytryny posiadają wiele innych pozytywnych właściwości, np.:
- wykazują działanie antyoksydacyjne – zawierają flawonoidy, które są silnymi antyoksydantami, chroniącymi organizm przed wolnymi rodnikami;
- wspomagają układ trawienny – kwaśne składniki cytryny mogą pomóc w czynnościach trawiennych, poprawiając produkcję enzymów i kwasów żołądkowych;
- wspomagają utratę wagi – cytryny są niskokaloryczne i zawierają błonnik, który może pomóc w utrzymaniu uczucia sytości;
- działają oczyszczająco – cytryny zawierają kwasy organiczne, które pomocne są w usuwaniu toksyn;
- poprawiają wchłanialność – kwas askorbinowy obecny w cytrynach może pomóc w lepszym wchłanianiu składników odżywczych, takich jak żelazo czy wapń.
Powyższe czynniki są jak najbardziej pozytywne dla naszego zdrowia, czy możliwe jest więc, że cytryny mogą zakwaszać nasz organizm?
Czy cytryna może zakwasić organizm?
Powszechnie uważa się, że przez to, że cytryny są kwaśne, mogą zakwaszać organizm, jednak w rzeczywistości jest to nieco bardziej skomplikowane. Choć sama cytryna jest kwaśna, to po spożyciu zostawia w organizmie zasadowe reakcje. Oznacza to, że pomimo kwaśnego smaku, cytryna działa zasadotwórczo w organizmie, a nie zakwaszająco. Dzięki temu spożywanie cytryn nie może w żaden sposób zakwasić naszego organizmu.
Czy warto jeść cytryny?
Cytryny są bogate w witaminę C, która jest ważna dla zdrowia i układu odpornościowego. Ponadto regularne spożywanie cytryn może być pomocne w obniżeniu poziomu cholesterolu. Z tego względu jak najbardziej warto je jeść! Aby częściej gościły w naszym jadłospisie, dobrze jest wypijać np. szklankę wody z dodatkiem cytryny. Tak sporządzony napój wpłynie pozytywnie na nasz nastrój i doda energii na resztę dnia. Cytryny dobrze współgrają również z wieloma daniami. Mogą być świetnym dodatkiem do sosów czy dressingów, oraz służyć jako jadalne dekoracje. Jedzmy więc cytryny, gdyż ich właściwości są dla nas bardzo korzystne.
Podsumowując, cytryny mają pozytywny wpływ dla naszego organizmu, ze względu na ich wysoką zawartość witaminy C, antyoksydantów i innych składników odżywczych, a ich wpływ na równowagę kwasowo-zasadową organizmu jest stosunkowo niewielki. Można je zatem spożywać bez obaw o nasze zdrowie.